JewelleryNotes

Contemporary jewellery as art, by Gie Luyten

Villa De Bondt

Jewellery and architecture

architect

Jan Albert De Bondt

(1888-1969)

Het Miljoenenkwartier te Gent, een residentiele wijk bebouwd tussen 1927 en 1939, biedt een bijzonder divers overzicht van zowat alle stijlen van architectuur uit de late jaren 1920 en de jaren 1930. De keuze van stijl was immers vrij terwijl bebouwde oppervlakte, hoogte, dakvorm en (voor)tuin wel aan voorschriften waren gebonden.

De architectuur uit Nederland had tijdens het interbellum heel wat invloed in Vlaanderen. Vooral de Amsterdamse School en de kubistische baksteenarchitectuur van W. M. Dudok kregen veel aandacht in de kunstscholen. Er werden zelfs reizen naar Nederland georganiseerd.

Villa De Bondt (1929), de eigen woning van architect Jan Albert De Bondt (1888-1969), is een toonbeeld van interpretatie en eigen verwerking van tal van invloeden. Het Duitse expressionisme is nog aanwezig. Maar opvallend is de combinatie van elementen uit de Amsterdamse School (metselverbanden, bas-relïef) en Dudok (kubistische volumes, verticale en horizontale volumes). Met de vlaggenmasten doet zelfs de stroomlijnesthetiek van de jaren 1930 haar intrede. Het hekwerk doet nog denken aan de vierkantjes van de Wiener Secession. Deze invloeden en interpretaties worden ter gelegenheid van de Open Monumentendag Vlaanderen aan de hand van foto’s geillustreerd.

Villa De Bondt heeft een goed bewaard interieur, uitgevoerd door de Kortrijkse Kunstwerkstede Gebroeders De Coene. Dat interieur is een schitterend decor voor het tentoonstellen van actuele sieraden. Heel wat kunstenaars hebben zich al door de architectuur en de vormgeving van de woning laten inspireren. Het Nederlandse sieraad zal dit keer opnieuw de relatie tussen architectuur en vormgeving aftasten en visualiseren. Nederlandse invloeden aan de architectuur van Villa De Bondt. (Tekst Norbert Poulain)

Website Villa De Bondt

image


Posted

in

by

Tags: